Tid for å lese av vannmåleren

For å effektivisere og kvalitetssikre den årlige vannmåleravlesingen, tar Østre Toten kommune i bruk SMS-varsling. Les mer!

Salg av jodtabletter i norske apotek

Jodtabletter er i reseptfritt salg. Helsedirektoratet anbefaler at voksne under 40 år, ammende og de med hjemmeboende barn har jodtabletter hjemme.

Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker, men skal bare tas etter råd fra myndighetene, sier fungerende fylkeslege Bente Westrum. I tilfelle en atomulykke, vil råd bli gitt gjennom mediene, relevante myndigheter og www.helsenorge.no, skriver Fylkesmannen i Oppland.

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften. Radioaktivt jod tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft eller inntar forurenset mat eller drikke. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen.

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, samt gravide og ammende kvinner tar tablettene, fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

Relevante nettsider:

Fant du det du lette etter?