Informasjon om skabb...

...til foreldre, foresatte og ansatte i barnehager og skoler i Østre Toten.

Det er påvist tilfeller av skabb i flere av våre skoler og barnehager. Innholdet i dette informasjonsskrivet er å informere om hvordan skabb opptrer, og hvilke forholdsregler hver enkelt må ta.

Hva er skabb?
Skabb er en helt ufarlig, men svært plagsom, hudinfeksjon forårsaket av en midd. Midden er 0,3-0,5 mm lang, og hunnmidden graver overfladiske ganger i huden hvor den legger egg som klekkes som larver etter 3-4 døgn. En person har sjelden mer enn 5-15 hunnmidd.
Skabben er veldig plagsom med kløe og utslett, men utover det er den ikke farlig eller setter varige spor om man er smittet. Sykdommer som blant annet skabb og lus har kommet tilbake for fult i samfunnet vårt, og er hele tiden blant oss og kommet for å bli, dessverre. Det er viktig å understreke at skabbmidd ikke skyldes dårlig hygiene. Det henger igjen fra den tiden skabb var forbundet med fattigdom og urenslighet, men det er ingen slik sammenheng.

Hvordan smitter den?
Skabben smitter gjennom direkte kontaktsmitte, fra hud til hud fra person til person og det skal litt lengre hudkontakt til, ca 15 minutter før midden går ut av huden og krabber over til det andre mennesket. Midden brukes så ca 1 time på å grave seg ned i huden til det nye mennesket.

Dette betyr at om man foretar vanlig håndvask, selv etter at man har vært i kontakt med en person med skabb, så blir man ikke smittet.

Fra midden krabber over på en ny person og inn i huden, tar det minimum tre uker, vanligst opp mot seks uker før personen begynner å klø og få utslett. Først da er man smittsom for andre mennesker.
Det betyr at i perioden før man selv får symptomer, er man ikke smittsom til andre
(har man hatt skabb før tar det ofte bare én til tre dager til symptomer opptrer).

Symptomer:
Sterk kløe, særlig om natta, er typisk ved skabbsmitte. Utslett og kloremerker kommer raskt på grunn av den sterke kløen. Utslette kan få små kløende vabler/blemmer samt små ganger i huden. Disse hudforandringene kan komme overalt, men vanligst er mellom fingre og tær, rundt håndleddet, albu eller navlen, i lysken, på rumpa og rundt kjønnsorganer.

Hva gjør dere ved mistanke om skabb/kløe?
Ta rask kontakt med fastlegen, da skabben ofte er vanskelig å oppdage, og utslettet kan ligne på mye annet. Si at du kan ha vært utsatt for skabbsmitte, og start behandling i samråd med fastlegen.

Behandling:
Skabb forsvinner ikke av seg selv og må alltid behandles.
Alle i samme husstand skal behandles likt selv om de ikke har kløe, og det er svært viktig at bruksanvisningen følges nøye.
Det anbefales å bruke nixkrem (permetin 5%) som fås kjøpt uten resept på apoteket. Hele hudoverflaten behandles, med unntak av ansikt og hodebunn. Noen ganger er det også nødvendig med en tablettkur dersom personen har vært smittet flere ganger. Drøft med legen din.
Det kan klø i mange uker (opptil seks uker) etter en vellykket behandling, kløe er ikke indikasjon på tilbakefall men kløen skal avta gradvis, hvis ikke må pasienten undersøkes på nytt. Etter gjennomført skabb-behandling kan hydrokortisonkrem og eventuell allergitablett benyttes mot kløen i én til to ukers tid.

Behandling av klær og tekstiler skal gjøres samtidig med krembehandling:
Etter minst 12 timer bør man ta en dusj eller et bad (dette fordi kremen i seg selv kan være hudirriterende). Har man vasket hendene før 8 timer er gått bør hendene smøres inn på nytt.
Det anbefales generelt å gjenta behandlingen etter en uke, men ettersom permentin kan virke lokalirriterende på huden, spesielt for de som har en ømfintlig hud, kan man ofte nøye seg med en behandlingsomgang, drøft med legen din. Etter påsmørningen skiftes det til rent sengetøy, rene håndklær og rent tøy. Tøyet vaskes på minimum 60 grader. Tøy som ikke tåler det kan henges bort og ikke brukes på fem dager, da midden dør etter få dager uten hudkontakt.

Smittefaren opphører raskt ved behandling. Man kan gå tilbake til barnehagen/arbeid/skole dagen etter at behandlingen er igangsatt.

Gi beskjed til familie, venner, skole og barnehager eller andre nærkontakter. Det er viktig at alle nærkontakter blir informert og undersøkt.

Som alltid minner jeg om: God håndvask!

Rebecca Setsaas
Kommuneoverlege Østre Toten kommune - september 2019

Ta gjerne kontakt per mail ved spørsmål: rebecca.setsaas@ostre-toten.kommune.no