IDT - fabrikkdrømmen

Fabrikkdrømmen

Tekst:
Ole-Jørgen Oulie - M8
Foto:
Arild Kristiansen - M8

I produksjonsanlegget på Grytenga er lunsjen så vidt unnagjort. Det sorteres, plukkes, sveises og stables i høyt tempo. Fire arbeidsjern har vært i sving i timesvis - uten en eneste pust i bakken. Så trenger de da heller verken påsmurt eller nybrygget for å jobbe ufortrødent videre. De er roboter i en helautomatisert produksjonscelle hos IDT - Industriell Design og Teknologi AS.

Gå mot strømmen

De siste tiårene har mediene nærmest vært tapetsert med historier om
tapte arbeidsplasser og den norske industriens manglende konkurransekraft. Det har blitt et slags negativt mantra – nøkkelen til suksess er å flytte produksjonen utenlands.
Likevel er det noen som velger å gå mot strømmen, se mulighetene og gripe dem. Da maskiningeniøren Svein Iversbakken i 1995 takket for seg hos sin gamle arbeidsgiver var det med ett mål for øyet – å bygge en egen fabrikk på hjemstedet Lena. Med flere års konstruktørerfaring i sekken, etablerte han seg først med salg av tegnetjenester innen mekanisk konstruksjon. I 2001 var tiden moden for å ta steget videre.

Vekst

Enmannsforetaket fikk et tilslag og ordren var på 12 millioner kroner. De nærmeste ukene vokste firmaet med ti nyansettelser. Drømmen om en egen fabrikk var i ferd med å materialisere seg. I løpet av de neste årene vokste virksomheten både på sortimentssiden og i produksjonsvolum.
I dag teller IDT over 50 ansatte fordelt på de to selskapene IDT Kontor & Elektro AS, som blant annet produserer ergonomisk tilpassede kontormøbler og søyler for data/tele og strøm, og IDT Engineering AS som tilbyr ingeniørtjenester innen maskinkonstruksjon og automatisering, samt bedriftens kjerneområde – levering av maskiner og komplette produksjonslinjer til industrien. Høy kvalitet og kostnadseffektiv produksjon gjør IDT til en foretrukket leverandør, også i internasjonal sammenheng.

Smidig produksjon

- Det har hele tiden vært fokus på å ha fleksibilitet i produksjonen, forteller Iversbakken. Med flere ben å stå på, kan vi etter behov flytte kapasitet mellom virksomhetsområdene.
I tillegg til å ha utviklet et produksjonsanlegg som kan løse flere oppgaver, innebærer en slik fleksibilitet at også organisasjonen tar tak der det trengs. Om det er fall i markedet for kontormøbler eller elektro, flyttes deler av staben over på maskinkonstruksjon og vice versa. Dette har gjort at IDT kan jobbe videre for full maskin der andre må ty til kutt og nedbemanning. Evnen til omstilling gjør også at IDT kan levere når andre reserverer seg. Inn mot stille perioder, når mange velger å begrense kapasiteten, er IDT på offensiven. Leveringsevnen er en av grunnene til at IDT ble valgt som leverandør av 7500 strømpaneler til DnBs nye bygg i Bjørvika.

Tenker nytt

Iversbakken forteller at fleksibiliteten og evnen til å tenke nytt blir enda viktigere i framtiden.
- Vi har vært flinke til å se muligheter, men dette gir et betydelig konkurransefortrinn og er noe vi må bli enda bedre på.
Denne tankegangen gjør at IDT stadig finner områder der de kan bruke egen kompetanse for å løse nye utfordringer. Da TV-skjermene viste en nedbrutt Marit Bjørgen etter de dårlige resultatene under OL i Torino i 2006, var det starten på et nytt satsningsområde for Iversbakken og IDT. I samarbeid med Olympiatoppen leverte de en ny type slipemaskin, som under OL i Vancouver bidro til tre gull- og en bronsemedalje. I dag er IDT leverandør til Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund - med flere spennende produkter på vei. Blant annet er en helt ny type rulleski under testing, klar for lansering i løpet av september.

Fremtidsvyer

På Grytenga jobber robotene videre. I morgen tidlig står en ny pall med rullatordeler til TOPRO klar. Skulle det skje noe i løpet av natten, vil det sendes et varsel på SMS. Noen feil og driftsavbrudd kan til og med fikses fra laptopen hjemme i sofakroken.
Automatiseringsgraden og produksjonsomfanget vitner om at det har skjedd mye hos IDT på Lena siden den spede begynnelsen for drøye 15 år siden. De har vist at det er fullt mulig å drive konkurransedyktig industriproduksjon i Norge, så lenge man evner å tenke nytt. Likevel er prosjektet i stadig utvikling – fabrikkdrømmen likeså.
– Alle deler av produksjonen samlet under ett tak og en maskinpark ingen kan konkurrere med, svarer Iversbakken på spørsmålet om hvor IDT står om 10 år.
De har etter alt å dømme et godt utgangspunkt for å kunne nå målsettingen. Kanskje også med enda flere gullmedaljer på samvittigheten?

( Skriv ut Skriv ut